Hazai vállalkozások újabb nemzetközi bemutatkozása 1. rész

Bemutatjuk a három Londonba utazó IT-startupot

A Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ a hazai kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség, kiemelt célja pályakezdő munkavállalók szakmai támogatása, vállalkozói szemléletük erősítése és induló vállalkozásaik segítése.

A Design Terminál konzultációs- és mentorprogramja 2014-ben jött létre. Az intézmény célja, hogy a digitális gazdaság, a formatervezés és a várostervezés ágazataiban tevékenykedő, magas hozzáadott értéket előállító hazai vállalkozások sikerrel érjék el a globális piacot.

A program része, az Új Nemzedék Központtal közösen 2016. április 11-13. között megvalósuló londoni tanulmányi utazás is. A tanulmányúton kilenc olyan fiatal vállalkozás vesz részt, akiknél a nemzetközi piacok elérésében kiváló mintaként szolgál a brit piac megismerése. Az utazás során céglátogatásokkal, üzleti találkozókkal és szakmai fórumokon való részvétellel eltöltött néhány nap kiemelt célja, hogy a vállalkozók a korábbi ismereteikhez képest mélyebben megismerjék a brit piacot és ápolják már meglévő kapcsolataikat.

A Design Terminál inkubációs programjának részeként a CityLab tömöríti az urbanisztikai és városfejlesztéshez kapcsolódó projekteket. A CityLab égisze alatt kiutazó vállalkozások jelenleg közvetlenül a külföldi piacra lépés előtti fázisban állnak. A kiutazás remek lehetőséget biztosít számukra, hogy ötletüket, terméküket Európa egyik legjelentősebb piacán is bemutassák és felvegyék a kapcsolatot potenciális partnerekkel, akiktől egyúttal értékes visszajelzést és véleményt is begyűjthetnek, és nemzetközi szinten validálni tudják termékpozicionálási elképzelésüket. A Design Terminál CityLab programjából az Új Nemzedék Központ jóvoltából a MagikMe, a Route4U és a Greenwall utazhat Londonba.

A MagikMe egyszerre kiemelkedő termék a városfejlesztés és az esélyegyenlőség területén is. Élő Fruzsina ötletgazda olyan játszótereket fejleszt és tervez, ahol a sérült gyerekek egyszerre játszhatnak az ép gyerekekkel. Fruzsina három kisfia közül az egyik koraszülöttként jött világra, a mai napig a kerekesszékes. "A saját fiamon látom, hogy ha kerekesszékben van, magába fordul. Ezeknek a játékoknak az a lényege, hogy ki lehessen venni őket onnan, és együtt játszhassanak az egészséges gyerekekkel" - mondta Élő Fruzsina 2015 júniusában a magyar Forbes Magazinnak. Korábban létezett játék kerekesszékeseknek és egészségeseknek, de olyan, amin közösen játszhatnak, nem.

Nem csak Budapesten, de a világ többi nagyvárosában és vidéken sem egyszerű kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedni, de az időseknek is sokszor kihívást jelent olyan útvonal megtalálása, ami könnyen megközelíthető. Nekik jelenthet segítséget a magyar fejlesztésű Route4U alkalmazás. A Route4U segít a kerekesszékeseknek megtervezni az útjukat, hogy így gyorsabban és könnyebben közlekedhessenek. A fő cél a mozgáskorlátozottak minél tökéletesebb társadalmi integrációjának elősegítése. Az alkalmazás Budapesti elterjesztése után szeretnék a vidéki nagyvárosokban és külföldön is megvetni a lábukat.

A harmadik kiutazó csapat a Greenwall , akik növénnyel beültetett homlokzatok tervezésével, kivitelezésével és fenntartásával foglalkoznak 2011 óta. Néhány év alatt sikerült egy a piacon egyedülálló, növények beültetésére alkalmas homlokzatburkolati rendszert kifejleszteniük, mely igény esetén azonnali, 100 %-hoz közeli fedést biztosít a felületen. Rendszerük három szakma: az építész, gépész és tájépítész szakmák szoros együttműködésének eredményeképpen jöhetett létre.

Mindhárom CityLab mentorált részt vesz intézménylátogatásokon, találkozhatnak helyi döntéshozókkal és potenciális együttműködő partnerekkel, például a Future Cities Catapulttal, ami az angol kormány innovácios kutatóközpontja. Feladatuk, hogy a jelen és jövő városának problémáit, kihívásait és a jövő technológiáit kutassák, arra kreatív megoldásokat találjanak.


2016-06-20