Hazai vállalkozások újabb nemzetközi bemutatkozása 3. rész

Bemutatjuk a három Londonba utazó IT-startupot

A Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ a hazai kreatívipar fejlesztéséért felelős ügynökség. Kiemelt célja pályakezdő munkavállalók szakmai támogatása, vállalkozói szemléletük erősítése és induló vállalkozásaik segítése.

A Design Terminál konzultációs- és mentorprogramja 2014-ben jött létre. Az intézmény célja, hogy a digitális gazdaság, a formatervezés és a várostervezés ágazataiban tevékenykedő, magas hozzáadott értéket előállító hazai vállalkozások sikerrel érjék el a globális piacot.

A program része, az Új Nemzedék Központtal közösen 2016. április 11-13. között megvalósuló londoni tanulmányi utazás is. A tanulmányúton kilenc olyan fiatal vállalkozás vesz részt, akiknél a nemzetközi piacok elérésében kiváló mintaként szolgál a brit piac megismerése. Az utazás során céglátogatásokkal, üzleti találkozókkal és szakmai fórumokon való részvétellel eltöltött néhány nap kiemelt célja, hogy a vállalkozók a korábbi ismereteikhez képest mélyebben megismerjék a brit piacot és ápolják már meglévő kapcsolataikat.

Az YKRA a ’60-as és a ’70-es évek divatja által inspirált hátizsákokat készít, melyek nem csak színvilágukban emlékeztetnek a keleti blokkban akkoriban viselt túrapakkokra, de minőségükben is. Annak idején ugyanis megszokott volt, hogy egy-egy divatterméket évtizedekig használnak. A táskák 100%-ig természetes anyagokból készülnek és egyszerre jó eszközei a városi közlekedésnek, a kirándulásnak és a fesztiválozásnak is. Az YKRA-t a világ minden pontján, Japántól Észak-Amerikáig lehet kapni, Budapesten a TELEP fölött nyílt önálló márkaboltjuk.

A Hannabi 2010-ben alakult Budapesten, műhelyeikben találkozik a tradicionális kárpitos műhelyek személyközpontú szolgáltatása és minőség iránti elkötelezettsége a kortárs design lehetőségeivel. Kanapéik méretre készült, sorszámozott egyedi darabok, amik a tervezéstől a felújításig nyomon követhetők.

A Zebramade márkát egy felvidéki magyar házaspár keltette életre 2013 januárjában. Egyedi bútorokkal, lakberendezési kiegészítőkkel, belsőépítészeti-tervezői szolgáltatásokkal próbálnak maguk körül egyre nagyobb figyelmet generálni, egészen szép sikerrel – írja a Magyart blog. A legnagyobb figyelmet idáig a Desquest fantázianevű íróasztalukkal érték el (első kép). Egy Finnországban tanult designerrel karöltve egy olyan bútordarabot sikerült alkotniuk, amely a letisztultságot és praktikusságot figyelembe vevő skandináv tárgykultúrát idézi elénk a maga fémvázra ültetett, raklaphangulatú, rekeszes asztallapjával.


2016-06-11